Veloturist
[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 2
  • 1
  • 2
  • »
Івана Купала
veloturistДата: Понедельник, 2009-Июнь-22, 09:49 | Сообщение # 1
VELOTURIST
Статус: Offline

Праздник Ивана – Купала 6 на 7.07.2009

Сбор: 19.40 на Минской , между переходами из метро на стороне Магднальса.
Старт: 19.50
Брать собой: средство от комаров ,покушать на вечер ,плавки купальники ,свечки, подстилки,фары,денги на закупку продуктов от 35 -45 гр. и отлично настроение .
Цель дня: провести вечер Ивана – Купала.

Развлекательная программа:
- конкурсы
- плетение венка
- прыжки через костёр
- купание в озере
- поиск папоротника
- музыка

Давні звичаї, обряди та прикмети свята

Дівчата плетуть вінки з польових квітів й перед заходом сонця збираються на вигонах біля річок.

Увечері чи вже пізньої ночі дівчата пускають на воду сплетені ними вінки з прилаштованими запаленими свічками. Існує прикмета: якщо вінок пливе добре і свічка горить, то дівчина впродовж року вийде заміж, а якщо крутиться на місці — доведеться їй ще трохи дівувати. Якщо вінок відпливе далеко й пристане до якогось берега, з тієї сторони й прийде наречений дівчини.

Часто хлопці намагаються зловити вінки дівчат. Двійко заздалегідь домовляються про те, яким буде вінок. Кожна дівчина плете його так, щоб можна було впізнати: вплітали яскраву свічку, або велику квітку. Якщо хлопцю вдається зловити вінок коханої, діставшись до нього вплав чи на човні, це вважається доброю прикметою для їх подальшої спільної долі.

Хлопці приносять щойно зрубану розлогу вербу. Це — Купайло, що поступово перетворюється у Марену: «Коло Мареноньки ходили дівоньки…» Є й дещо пізніша традиція, коли роль Купайла виконує вродлива дівчина у вінку, що роздає вінки іншим дівчатам, які танцюють навколо неї та ворожать. Потім дівчата втікають від Купайла над воду — «заворожувати собі красу». Дівчата роздягаються й, співаючи, обливаються водою. Після чого пускають на воду вінки й стежать: в який бік попливе, звідти буде суджений.

Ввечері, молодь збиралася на умовленому місці (здебільшого недалеко від річки, на узліссі чи в гаю) і навколо «марени» починали водити хороводи. Основною темою цих хороводів є кохання. На відміну від весняного циклу хороводів на Купала їх виконують дівчата й хлопці разом. Обов'язково розкладається велике вогнище, через яке стрибають дівчата і хлопці поодинці або в парі.

Купальське вогнище згідно переказів має велику міфічну силу. Через купальське вогнище стрибають всі, проходячи таким чином своєрідний ритуал очищення. Так, вважалось, що коли дівчина і хлопець, які кохаються, узявшись за руки, стрибають у парі через вогнище і їх руки залишаються з'єднаними, то вони, побравшись, все життя проживуть разом. Проте в цьому видовищі можна бачити й інший бік — спортивний. Кожний намагався стрибнути через вогнище якнайвище і якнайдалі, не забуваючи й про те, щоб стрибок був красивим.

Часто на свято Купала молодь запрошувала музик-виконавців на народних інструментах, які на скрипці, цимбалах, сопілці окремо взятих чи в ансамблі разом з бубном супроводжували пісенну мелодію.

Існує повір'я про цвіт папороті, котрий з'являється в купальську ніч. Згідно легенди: папороть цвіте лише одну коротку мить найкоротшої у році ночі під Івана Купала. Здобути цю квітку досить важко, оскільки її береже від людей нечиста сила. Страхітливі народні перекази про її витівки використав у своєму оповіданні «Вечір напередодні Івана Купала» видатний український письменник Микола Гоголь. Той, хто має цвіт папороті, може розуміти мову будь-якого створіння, може бачити заховані в землю скарби. Володар заповітної квітки також міг у ніч напередодні Івана Купала бачити, як ходять лісом дерева й стиха розмовляють між собою. «Але не варто розчаровуватись, не знайшовши квітки — насправді-бо папороть не цвіте».

Існує повір'я, що зібрані в ніч на Івана Купала чи вранці з «іванівською» росою лікарські рослини мають особливу, надзвичайну силу. За народними легендами цілющі трави сіють русалки — потоплені дівчата, мавки — душі маленьких нехрещених дітей та інші духи природи. Вони ж доглядають за зіллям і знають, як і коли його вживати.

AriseДата: Понедельник, 2009-Июнь-22, 13:58 | Сообщение # 2
velohancock
буду обязательно. люблю венки )))

MarikaДата: Понедельник, 2009-Июнь-22, 17:18 | Сообщение # 3
новичёк
Звучит заманчиво smile

"Я не боялся казаться смешным. Это не каждый может себе позволить" (с)

comanchДата: Вторник, 2009-Июнь-23, 11:47 | Сообщение # 4
веляр
Ну кушать скорее не на вечер,а на ночь biggrin Любимое занятие-смотреть как обгорают волосы на ногах,вовремя прыжка через костер.Постараюсь непропустить biggrin

DemionДата: Вторник, 2009-Июнь-23, 11:53 | Сообщение # 5
веляр
Думаю что буду, будем сотреть по состоянию швов и боли!!! smile

veloturistДата: Четверг, 2009-Июнь-25, 10:00 | Сообщение # 6
VELOTURIST
Demion - наверно попрошу тебя взять твою музыкальную шарманку .
Что бы была музыка.
С местом определено , их два : Министерка или Труханов остров.

DrewДата: Четверг, 2009-Июнь-25, 10:06 | Сообщение # 7
новичёк
предлагаю не труханов, а ПДН народу там поменьше будет, а мест с водой и кострищем поболее

СОВАДата: Четверг, 2009-Июнь-25, 15:07 | Сообщение # 8
VELOTURIST - KA
Ребята, вечер-ночь с 6 на 7 это с понедельника на вторник. Большая просьба тех, кому на работу не обламатся по пути bash biggrin , это раз. А во вторых, место можно выбрать любое комфортное - это же будний день, народу много не будет. Но надо так, чтобы был и лес, и вода покупаться. Потому я за Труханов остров или ПДН. Попрошу всех выложить свои пожелания по поводу и места, и организации. deal

Ко Кое фсё красивое... Ко Кое фсё зИлёное...

МаргариткаДата: Четверг, 2009-Июнь-25, 17:21 | Сообщение # 9
велокатастрофа
Несмотря на то, что эжто будний - праздновать будут многие. И не только на велах. Я б на Труханов не совалась. Туда все пойдут. Но на министерке неизчего венки плести cool ПДН - я за happy
Кстати, я буду 100%, перенесли отпуск родные, пришлось и мне переносить, что б с ними ехать и не умирать одной с голода angel
И не обломаюсь потому что на работу аж к 4 вечера во вторник=))))

Мечты всегда не так красивы, как их представляешь, но все равно они прекрасны

ERTДата: Пятница, 2009-Июнь-26, 01:08 | Сообщение # 10
veloinstruktor
Quote (veloturist)
Demion - наверно попрошу тебя взять твою музыкальную шарманку . Что бы была музыка.

да придется мой плеер пал смертью храбрых (его какаято ..... переехала жигулем) слепым и дебилам права не давать!!!! етож как надо было тупорылить.... sad

велосипед средство передвижения а не музейный экспонат!

comanchДата: Суббота, 2009-Июнь-27, 21:53 | Сообщение # 11
веляр
Влад ты вследующий раз поставь на багажник концертные колонки.на раму диджеевский агрегат,тогда тебя и видно будет,и слышно за парудесятков километров biggrin

DemionДата: Суббота, 2009-Июнь-27, 22:50 | Сообщение # 12
веляр
Шарманку возьму, батарейки есть, без музыки не останисмя, единственной что если кто то хочет свою музыку пишите на дистки можно на CDRW но не в mp3 формате, а в стандартном СД музыка!!! smile бо работать не будеть dry

veloturistДата: Среда, 2009-Июль-01, 11:48 | Сообщение # 13
VELOTURIST
Будем слушать радио АЛЛУ biggrin

МаргариткаДата: Среда, 2009-Июль-01, 13:29 | Сообщение # 14
велокатастрофа
Радио Алла рууулит punk

comanchДата: Среда, 2009-Июль-01, 15:03 | Сообщение # 15
веляр
Я праздник буду отмечать на работе,я в ночь angry Хорошо вам повеселиться

СОВАДата: Среда, 2009-Июль-01, 16:21 | Сообщение # 16
VELOTURIST - KA
Cудя по активности, нас будет 5??? Я так понимаю, будет Ритка, Димон, Влад, Турист и я. А остальные будут продолжать смотреть фотки на форуме? Я вас не слышу люди... cranky

Ко Кое фсё красивое... Ко Кое фсё зИлёное...

La_margueriteДата: Среда, 2009-Июль-01, 17:16 | Сообщение # 17
новичёк
Мы тоже будет. Только это по секрету. А погода нас услышит и опять пойдет дождь. biggrin

Я живу радуясь каждому дню и беру от жизни ВСЕ!!!

МаргариткаДата: Среда, 2009-Июль-01, 19:10 | Сообщение # 18
велокатастрофа
СОВА, а как же можно было забыть Андрея и Марию? Ай-яй-яй... 7-ро нас=)
Просто видать только 5ро из всех желающих любят флудить... я так точно обожаю это дело=)))

Добавлено (2009-Июль-01, 19:10)
---------------------------------------------
comanch, what a pity... не растраивайся сильно из за этих бестыжих людей, которые заставляют работать в праздник...

MarikaДата: Пятница, 2009-Июль-03, 16:18 | Сообщение # 19
новичёк
флудильщики.... biggrin
мне как-то ПДН больше по душе. не знаю, будет ли гулять народ в будний день, но если будет, то везде )))

"Я не боялся казаться смешным. Это не каждый может себе позволить" (с)

freegunДата: Суббота, 2009-Июль-04, 12:49 | Сообщение # 20
веляр
Буду смотреть фотки на которых я тоже буду afro

• Страница 1 из 2
  • 1
  • 2
  • »
Поиск: